Trzustka: Niewielki Organ o Wielkiej Mocy – Funkcje, Zdrowie i Choroby
Trzustka – gdzie się znajduje i co robi?
Trzustka to mały, ale niezwykle ważny narząd, który znajduje się w górnej części brzucha, tuż za żołądkiem. Ma kształt wydłużonej „gruszki” o długości około 15-20 cm. Choć może nie wygląda imponująco, jej funkcje są absolutnie kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co robi trzustka?
Funkcja zewnątrzwydzielnicza: Trzustka produkuje enzymy...
Rola błonnika w diecie – dlaczego jest kluczowy dla zdrowia jelit i co dodawać do obiadu, aby zapewnić jego odpowiednią ilość
Błonnik to składnik, który często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania, ale czy wiesz, dlaczego jest on tak istotny? Mimo że nie dostarcza energii ani nie jest trawiony przez ludzki organizm, pełni niezwykle ważną funkcję, zwłaszcza dla zdrowia jelit i całego układu pokarmowego.
Co to jest błonnik i jak działa?
Błonnik to włókna roślinne, które przechodzą...
Czy Śniadanie To Rzeczywiście Najważniejszy Posiłek Dnia? Nowe Fakty i Mity
Śniadanie – posiłek, o którym mówi się, że jest „najważniejszy w ciągu dnia”. Dla niektórych poranny rytuał, dla innych – zbędny obowiązek. Czy rzeczywiście brak śniadania ma negatywne skutki dla zdrowia, a może to tylko kolejny mit? W niniejszym artykule przyjrzymy się najnowszym badaniom i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie: jeść śniadanie czy lepiej je...
Kmin rzymski – czym jest, właściwości zdrowotne
Kmin rzymski to niewielkie nasionka rośliny baldaszkowatej pochodzącej z rodziny selerowatych. Charakterystyczny dla produktu jest możny, ostro-słodki aromat, a także ostry, lekko gorzkawy smak. Kumin stanowi podstawę wielu mieszanek przyprawowych, które są wykorzystywane na co dzień przede wszystkim w kuchni wschodniej. To bogate źródło manganu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Kmin rzymski nadaje smak licznym...









