Trudno jednoznacznie opisać czym jest zdrowy tryb życia, ponieważ zależy on między innymi od tego jak skonstruowany jest nasz plan dnia. W przypadku kogoś kto na co dzień pracuje na świeżym powietrzy, na przykład na budowie, trudno mówić, że przydałoby mu się trochę ruchu i ćwiczeń, jednak sama aktywność fizyczna to nie wszystko. Podstawą są nasze nawyki żywieniowe, a w jadłospisie wielu z nas znajdą się składniki, które warto wykluczyć i zastąpić innymi, pełnowartościowymi. Nie chodzi o to aby pisać swoje menu na nowo, ponieważ prawdę mówiąc nawet nie powinno się tak robić. Jeśli nagle diametralnie zmienimy swój jadłospis, bardzo prawdopodobne, że przyzwyczajenie się do nowych potraw i składników będzie dla nas trudno, przez co szybko wrócimy do dawnych nawyków i cała zmiana pójdzie na marne. Właśnie dlatego jeśli zależy nam na tym by odżywiać się zdrowiej, warto skupić się na podstawowych aspektach naszej obecnej diety i stopniowo wykluczać z niej niezdrowe elementy. Od czego zacząć?

W diecie znajdziemy różne elementy które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie jeśli są spożywane w nadmiarze. W związku z tym zmiany nawyków żywieniowych powinny zależeć od tego jaki obecnie posiadamy jadłospis. Wiele osób przesadza z ilością soli, która owszem, jest potrzebna w naszym organizmie, jednak pamiętajmy, że dostarczamy jej nie tylko dosalając potrawy. Wiele gotowych produktów takich jak chipsy i inne tego rodzaju przekąski posiadają już w sobie spore ilości soli. To samo tyczy się dań szybkich w przygotowaniu, czyli gotowych w połowie, które wystarczy podgrzać. Czasami zawartość soli w potrawach jest już wystarczająco wysoka, a mimo to wiele osób dodała je dodatkowo już po ich przygotowaniu, a co ciekawe, robi to nie tyle dlatego, że potrawy są mało słone, lecz z przyzwyczajenia. Dlaczego solimy? Sól wzmacnia smak potraw, a nie tylko sprawia, że są one słone. Warto jednak pamiętać, że smak może być wzmacniany również za pomocą innych przypraw, na przykład pieprzu lub kurkumy. Oczywiście warto używać ich z umiarem, zwłaszcza w przypadku kurkumy, ponieważ nadmiar tych przypraw może łatwo zdominować smak całej potrawy. Jeśli jednak poza wzmocnieniem walorów smakowych zależy nam również na charakterystycznym, słonawym posmaku, wówczas bardzo dobrym pomysłem będzie wykorzystywanie w kuchni lubczyku. Poza wartościami odżywczymi posiada on bardzo charakterystyczny smak z powodu którego często mówi się na niego „maggi”, ponieważ posiada on posmak przypominający tą znaną przyprawę w płynie. Lubczyk najczęściej dodajemy do zup i sosów, lecz równie dobrze nadaje się jako składnik do przyprawiania mięs, a także jedzony na surowo na kanapkach. Drugim składnikiem który warto ograniczyć w diecie jest cukier. Słodzimy herbatę i zajadamy się słodyczami, czekoladami czy batonami, jednak nie one są najgorsze. Owszem, cukier w herbacie warto zastąpić znacznie zdrowszym miodem, a batony i inne słodyczy możemy jeść od czasu do czasu i nie są one aż tak szkodliwe jeśli są spożywane z umiarem, jednak tym co definitywnie powinniśmy ograniczyć w naszej diecie są napoje gazowane. Warto to przedstawić na podstawie przykładu. Załóżmy, że do standardowego kubka herbaty o objętości około 250ml wsypujemy łyżeczkę cukru. Jest to norma, choć mimo to dobrym pomysłem jest całkowite zaprzestanie słodzenia herbaty, ponieważ cukier zabija jej smak. W tej samej ilości gazowanych napojów znajdziemy nawet siedem i pół łyżeczki cukru, zakładając, że jedna łyżeczka mieści w sobie około trzech gramów. Tak wysoka zawartość cukru jest tuszowana za pomocą innych substancji, które mają sprawić, że tak bardzo słodki smak nie będzie aż tak wyraźny. Dodatkowo należy wspomnieć, że cukier w napojach przyswaja się znacznie szybciej niż w postaci potraw w formie stałej, ponieważ o wiele łatwiej wypić pół litra napoju niż zjeść pół kilograma ciasta. Napoje tego typu najlepiej wymienić na niesłodzoną herbatę, wodę, lub soki, najlepiej własnoręcznie wyciskane, ponieważ w zdecydowanej większości soków które spotkamy w sklepie również znajduje się cukier. W naszej diecie często przesadzamy także z tłuszczem wykorzystywanym do smażenia. Z jednej strony jest to tłuszcz o niskiej jakości w postaci utwardzonych margaryn, a z drugiej strony używamy go zbyt dużo. Warto wykorzystywać w kuchni oliwę z oliwej i wysokowartościowe tłuszcze, a bardzo dobrym pomysłem będzie zakup patelni teflonowej na której nie trzeba używać tak dużej ilości tłuszczu.

Jeżeli w swojej diecie dokonamy niewielkich zmian, lecz skupimy się na tym co szkodzi najbardziej i znajdziemy odpowiednie zamienniki, szybko zauważymy poprawy w naszym samopoczuciu. Nie trzeba przewracać swojego jadłospisu do góry nogami już pierwszego dnia, bowiem dokonując niewielkich poprawek krok po kroku, to z czasem ułożymy bardzo dokładny jadłospis, w którym znajdą się nie tylko zdrowe posiłki, ale także smaczne. Zmiana poprzedza zmianę, a to oznacza, że wraz z nowym sposobem żywienia zechcemy do naszego trybu życia dodać więcej ruchu. Nie musimy od razu wykupować karnet na siłownię, bowiem już kwadrans szybkiego spaceru doda nam sporo energii w ciągu dnia.

Artykuł powstał we współpracy z https://naczynia.olkusz.pl/